INVESTIGACIÓ

Les claus d’una pandèmia evitable

El context historicoepidemiològic de la COVID-19

Article de Josep Bernabeu Mestre

Mètode
7 d’abril de 2020

L’actual pandèmia de coronavirus1 representa, molt probablement, l’epíleg incert d’un període epidemiològic marcat pel renovat protagonisme que va adquirir la malaltia infecciosa en les darreres dècades del segle XX. El clima d’eufòria que havia envoltat la lluita contra les malalties infeccioses –sobretot des de l’aparició dels antibiòtics i l’expansió dels programes vacunals– es va veure entrebancat per l’aparició de la sida i altres noves malalties de caràcter víric, a més de la reaparició d’antigues patologies infeccioses. En 1996, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeixia l’existència d’una crisi mundial en tot allò relacionat amb les malalties infeccioses, recordant que cap país podia ignorar l’amenaça.

Altres activitats de la Cátedra Carmencita

Gastronomia solidaria

Gastronomia solidaria

En aquest temps de confinament s’han succeït moltes iniciatives de gastronomia solidària on han col·laborat, de manera altruista, molts professionals i empreses del sector agroalimentari i gastronòmic.

read more
En temps de Covid-19

En temps de Covid-19

“L’epidemiologia històrica ens ajuda a entendre per què hem de prioritzar la salut davant de consideracions econòmiques i d’altra naturalesa”

read more
Llibre blanc de l’alimentació

Llibre blanc de l’alimentació

Bernabeu-Mestre, J.; Trescastro López, EM. (2019) El sabor de la tradición. El legado de la alimentación. En: Libro Blanco de la Nutrición de las Personas Mayores en España. Madrid, Sociedad Española deGeriatría y Gerontología/ Fundación Española de Nutrición, pp. 512-516.

read more