NOTÍCIES
La tercera edició del màster d’Arrossos i Alta Cuina Mediterrània Aplicada ha començat avui en un acte que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant en el qual han participat els alcaldes de Dénia, Benidorm, Pego i regidores dels ajuntaments d’Alacant i Altea, com també la Generalitat Valenciana a través de la secretària autonòmica de Turisme.
El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar ha ressenyat que «el títol propi de la Universitat d’Alacant, és únic en el món per la temàtica que tracta. És una formació transversal que aprofundeix en diverses matèries implicades directament o indirecta en l’elaboració dels arrossos» i ha destacat la importància de la participació de professorat «tant universitari com del sector de la restauració».
Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, ha assenyalat en la seua intervenció que «l’aposta per aprofundir en la formació relacionada amb la gastronomia suposa un compromís per la diferenciació a través de la qualitat i del coneixement científic i universitari».
Per part seua, el director del màster d’Arrossos i Alta Cuina, Josep Bernabeu, ha apuntat que «aquests estudis representen una oportunitat de formació única per a qualificar-se en un camp demandat professionalment amb una docència dissenyada a mesura i especialitzada. El repte en aquesta edició ha sigut fer l’esforç d’adaptar-se a les circumstàncies especials derivades de la COVID-19 per a desenvolupar la primera part del curs el títol d’expert/a en Història Globalització i Turisme entorn de l’arròs i l’alta cuina mediterrània íntegrament en línia».
L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha apuntat la importància de l’aposta conjunta entre Turisme de la Generalitat, la Universitat d’Alacant i Dénia «per a crear una oferta que va més enllà de la formació i que implica un compromís de tots els sectors implicats per a aprofundir en el coneixement de la gastronomia pròpia, la divulgació i també en la qualificació del sector».
Cristina Juan, docent del màster d’Arrossos i directora del restaurant Dàrsena, ha sigut l’encarregada d’impartir la conferència inaugural titulada «El valor del aprendizaje» en la qual ha assenyalat que l’aposta per la formació superior en gastronomia «dona resposta a les necessitats reals de la societat i d’un sector en ple desenvolupament» i ha reivindicat que «aprendre també és ser capaços de canviar, de modificar comportaments i maneres de fer les coses».
Un gran encert que ja està demostrant els seus fruits i en el qual ha animat a participar d’aquesta iniciativa amb «valentia» per a ser capaços d’«enfrontar nous reptes per al sector».
El màster ha tingut un any més la col•laboració d’institucions com Turisme Comunitat Valenciana i els ajuntaments d’Alacant, Altea, Benidorm, Dénia i Pego, que participen facilitant beques formatives als estudiants. De la mateixa manera, col•labora en aquesta iniciativa formativa, la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, càtedra fruit d’un conveni de col•laboració entre la Universitat d’Alacant i l’empresa exportadora d’espècies Carmencita.
Conveni
Abans de l’acte d’inauguració, el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, han rubricat la renovació del conveni per al Centro de Gastronomía del Mediterráneo UA-Dénia “GASTERRA” que té com a objectiu donar continuïtat al programa d’actuacions, de caràcter divulgatiu, formatiu i investigador que el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia «GASTERRA» desenvolupa, i també a la realització en comú de projectes i activitats que generen un coneixement de la gastronomia pròpia millor, la divulgació dels valors de la cultura culinària, la formació i la qualificació professional del sector. La signatura tindrà lloc en el marc de l’obertura de la III edició del màster d’Arrossos i Alta Cuina Mediterrània Aplicada.
Activitats de la Cátedra Carmencita
L’Estació Biològica Torretes d’Ibi crea un pavelló d’herbes culinàries
L’Estació Biològica i Jardí Botànic de Torretes ja compta amb un pavelló d’herbes culinàries. Un espai dedicat a la gastronomia en el qual s’estan cultivant cent plantes per a consum alimentari.
Experts de la UA, UCLM i UMH i el xef David Ariza analitzen el potencial culinari de les halòfiles
L’última aposta impulsada per l’Estació Biològica – Jardí Botànic de Torretes, unitat de l’Ajuntament d’Ibi i la Universitat d’Alacant, dins del seu Jardí Botànic és el Pabelló de les herbes culinàries.
Dels saladars al plat: halòfiles com a aliment. Experts de les universitats d’Alacant, UCLM i UMH i el xef David Ariza publiquen junts en el pròxim llibre d’Elsevier
L’Estación Biològica – Jardí Botànic de Torretes de la UA crea el Pabelló d’herbes culinàries, amb més de cent plantes comestibles, una part d’elles halòfiles.