INVESTIGACIÓ

QUE INVENTEN ELLS o l’eterna cançó de la precarietat de la ciència a l’Estat espanyol

 

Article de Josep Bernabéu-Mestre

Post publicat en Facebook el 04/04/2021

 

QUE INVENTEN ELLS o l’eterna cançó de la precarietat de la ciència a l’Estat espanyol. Les darreres setmanes hem parlat molt de vacunes, dels problemes d’abastiment que estem patint i de les dificultats per a complir les previsions de vacunació contra la COVID que s’havien anunciat. Però en mig d’aquest debat han passat desapercebudes noticies com la que ens agradaria comentar i que resulten simptomàtiques de la situació de la ciència a casa nostra. El passat 21 de febrer, el programa d’informatius Cuatro al Día de cap de setmana, emetia un reportatge del periodista Gabriel Cruz sobre la precarietat d’un dels grups de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que està treballant en una vacuna contra la COVID. Es interessant veure i escoltar el que explicava el reportatge. Costa de creure, però més enllà del cas particular, la noticia corrobora la manca de política científica que venim patint des de fa dècades. Ja ho visquérem a la crisi econòmica del 2008. En aquell moment, multitud de veus autoritzades demanaren més educació, més formació i en definitiva, més investigació i més I+DD+i, per a sortir d’aquella situació. Era des del coneixement, ens deien, com podíem superar la crisi i encarar el futur amb garanties. En aquells anys lluny de fer això, el sector educatiu i l’àmbit de la ciència (les universitats, el mateix CSIC), patiren unes brutals retallades, que afectaren també als processos de reposició de les plantilles minvades per jubilacions i altres motius de baixa. Una situació que a hores d’ara encara no s’ha corregit. A més de fer-ho, no deuríem d’estar parlant d’un pla de ciència per encarar els reptes de la post-COVID? Com és possible que davant una situació com la que estem patint acceptem sense més, situacions com la que ens mostra el reportatge en qüestió? No haguera estat raonable articular una iniciativa política, de política científica en majúscules, per coordinar i recolzar els esforços dels grups d’investigació que a diferents indrets de l’Estat han estat treballant aquests mesos en una possible vacuna contra la COVID? Fins a quan continuarem amb la cançó de l’inventen ells? Quan ens prendrem en serio la ciència? Ens juguem molt. Hem deixat passar molts trens, a veure si aquesta vegada som capaços d’aprofitar l’oportunitat que ens he està donant, malgrat tot, la maleïda COVID.

©️ Josep Bernabeu-Mestre. Catedràtic d’Història de la Ciència. Director acadèmic de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic i del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia. Universitat d’Alacant

Altres activitats de la Cátedra Carmencita

Les tradicions culinaries de la mediterranea: reflexions des d’Alacant i l’Alguer

Les tradicions culinaries de la mediterranea: reflexions des d’Alacant i l’Alguer

El proper dilluns, de la mà de Cuineres del territori (Onada Edicions, 2022) tindrem la sort de completar l’estada a la Universitat de Sàsser, participant a l’Alguer en un encontre per a parlar de les tradicions culinàries de la mediterrània i els reptes als que tenen que fer front, però també de les oportunitats que es poden oferir per a millorar la nostra nutrició i gaudir fent-ho.

read more